Jouw weg
Als klein kind loopt jouw weg meestal gelijk met de weg van je ouders. Je herinnert je vast wel de eerste keer dat je alleen naar school of je vriend of vriendin mocht gaan. Je wist de weg en mocht in vertrouwen alleen gaan. Hoe ouder je wordt hoe vaker je zelf je weg gaat kiezen en ook nieuwe wegen in gaat slaan, los van je ouders of verzorgers. Die weg zoeken kan behalve leuk en spannend ook soms lastig zijn. Er ontstaan hobbels of gaten in de weg en misschien ben je zover van je pad afgedwaald dat je de weg niet meer terug kan vinden. Misschien past een omleiding of een andere route goed bij jou. Het kan ook dat er wegwerkzaamheden nodig zijn om het gat te repareren of de hobbels uit de weg te halen. Speltherapie kan helpen.
Hoe werkt speltherapie
Het verhaal van de weg die je loopt noem je een metafoor of een beeld. Fijne en minder fijne of zelfs nare of verdrietige gebeurtenissen maken jouw weg uniek. Speltherapie vul je zelf in, jij bepaalt wat je wilt doen. Praten mag maar hoeft niet. Tijdens de therapie mag je naar keuze schilderen, tekenen, beeldhouwen, timmeren, slopen, ontwerpen en knutselen. Sommige jongeren vinden het prettig om met bijvoorbeeld playmobil of dieren te spelen en daar een verhaal mee te vertellen. Als speltherapeut kijk en luister ik vooral naar wat jij met je spel of beeld vertelt.
De kracht van therapie
Misschien zit er verdriet, boosheid of andere gevoelens die de hobbels of gaten in de weg veroorzaken. Samen gaan we op zoek wat jou weer krachtig kan maken zodat je je weg weer goed kan vervolgen. Speltherapie is niet kinderachtig en ook geen trucje. Werken met spelbeelden en metaforen dringt diep door in je binnenste en maakt je sterk van binnenuit.
Neem contact op met mij!